Какви плочки да изберем за банята? Фаянс, теракот или гранитогрес?

Какви плочки да изберем за банята?

Средностатистически българите правим ремонт на банята веднъж на 18 години. Това означава, че не трябва да пестим средства, когато избираме плочки за банята, защото изборът ни днес ще има значение за следващите години. Но как да изберем плочки за банята? Вярваме, че най-добрият избор е информираният. Ето защо ще Ви разкрием основните разлики между различните видове подходящи плочки за баня с техните плюсове и минуси – фаянс, теракот и гранитогрес. Класическата комбинация при избора на плочки е фаянс за стенната облицовка и теракот за пода, но ние има какво да допълним по въпроса.

Когато избирате плочки, водещото трябва да е качеството на самите плочки, а не дизайна, производителя и т.н. Как да определим качеството на плочките специално за банята? Най-важното условие, на което трябва да отговарят плочките за баня, е това да бъдат устойчиви на влага. Дебелината на плочките също е сред основните определящи условия за качество, или поне така се смяташе до преди време, тъй като най-модерните технологии за производство в момента предлагат на пазара стилни и здрави плочки, същевременно с това те са тънки и леки. На пазара има плочки с основа от 3 мм. до 9 мм. Ето основните предимства и недостатъци на фаянс, теракот и гранитогрес за приложение в банята:

ФАЯНС
Фаянсът е най-крехкия от трите вида плочки, поради което не Ви препоръчваме да го монтирате на пода или на открити пространства. При производството на фаянсови плочки се използва смес от глина, пясък и минерални добавки. Получената маса се пресова и се покрива с глазура. Този вид плочки не разполагат с изключителна здравина и са подходящи само за вътрешна стенна облицовка. Фаянсът обикновено е с гланцирана повърхност, а гланцираните едноцветни плочки, особено ако са в тъмните гами си личат изключително много, когато са мръсни или просто има засъхнали капки вода по тях. Самите гланцирани плочки обаче се почистват по-лесно от матовите. Препоръчваме Ви да изберете гланцирани плочки за баня в преливащи, светли цветове. Освен, че са лесни за поддръжка, този тип шарка прикрива успешно варовиковите следи от водата.

Категория Фаянс

ТЕРАКОТ
Разлика в състава на теракота и фаянса няма, но теракота се пече при по-висока температура. Благодарение на топлинната обработка получените плочки са с по-голяма плътност и по-висока степен на износване на емайла от фаянса. Теракота е по-лек от гранитогреса; цената му е по-ниска и е лесен за рязане. Ако обаче не е гланциран, това е предпоставка за просмукване на вода в сърцевината на плочката и е гаранция за получаване на петна. Плочките от теракот са по-трудни за почистване, тъй като са по-порести от фаянса. Обикновено те се поставят на пода. Прочетете повече за теракот тук.

ГРАНИТОГРЕС
Ако трябва да подредим тези три вида плочки по здравина, то на първо място безспорно застава гранитогресът. Гранитогресът се произвежда от бяла глина, фелдшпат и кварц. Това е твърд и устойчив материал, който се характеризира с висока степен на устойчивост и износване. Той е по-устойчив както от фаянсовите, така и от теракотените плочки. Архитекти и дизайнери все по-често препоръчват облицоването на банята изцяло с гранитогрес. Самите производители са разработили цели серии за баня и интериор от същия материал. Гранитогреса е съставен от екологично чист материал – в състава му няма никакви синтетични компоненти и замърсители. Гранитогресът се характеризира с висока степен на износоустойчивост, ниска порьозност и водопоглъщаемост, както и мразоустойчивост. Той е по-труден за обработка, но плюсовете му пред останалите видове плочки правят това незначително. Прочетете още за гранитогреса тук.

БОНУС: Всички видове плочки имат хиляди вариации на дизайни, цветове и шарки. Ето няколко факта, които да вземете предвид, когато избирате цветовете за Вашата нова баня.

Черен цвят
Този цвят определено изглежда шик и стилно, но по него лесно остават отпечатъци. Всяка следа от капчици вода личи, а котления камък се наслоява по-лесно. Черният цвят предполага ежедневно почистване. Освен това, ако банята не е достатъчно голяма, рискувате черното да я смали оптически дори повече.

Карамел, беж
Тези цветове създават мекота и уют. Този тип плочки са идеални за тези от Вас, които нямат време или желание да чистят често. Ако изберете матиран вариант, няма да се налага да търкате с парцала постоянно, защото мръсотията върху матовите плочки оптически не личи.

Бял цвят
Белият цвят придава дълбочина и обем на помещението, особено ако изберете вариант с гланц. Трябва да знаете обаче, че за огледалният ефект трябва да използвате специален спрей. При по-захабените и стари плочки, които не се поддържат чисти регулярно, е възможно да се появи лек оранжев оттенък.

Меланж (мозайка, графит, мраморен ефект)
Плочките с допълнителни декоративни ефекти не само създават стил и индивидуален облик на банята, но и са лесни за поддържане. Плочки с лек релеф или цветови шарки, наподобяващи мозайка, не предполагат ежедневно почистване, тъй като оптически петната от вода не се забелязват.

Не забравяйте и цветът на фугите!
Върху сивите сребристи фуги трудно се забелязва замърсяване. Белите фуги са класика и създават усещане за чистота и хармония, но пък изискват редовно почистване и поддръжка, защото често стават жълти/оранжеви от водата и сапуна. Препоръчваме Ви горещо да положите запечатващ продукт върху фугите – силиконов импрегнант, който ще държи мръсотията далеч и почистването на фугите няма да е мъчение с четка за зъби.

Един съвет: Не пестете средства за банята.


Вашият коментар