Как да изберем подходяща мивка за баня?

Как да изберем подходяща мивка за баня?

Когато говорим за банята, един от първите елементи, които възниква в съзнанието ни е мивката. В сравнение с кухненската мивка, тук не е от толкова голямо значение размера на самата мивка, колкото тя да бъде удобна за употреба и интериорно съчетана. В тази статия ще разгледаме основните параметри, на които трябва най-напред да обърнем внимание при избора ни на мивка за баня.

Ако просто смените старата мивка с нова, ще останете изненадани колко свежест ще се придаде на банята Ви. За щастие, разнообразието на мивки за баня е голямо , но трябва да се съобразим с някой фактори.

Определете вашия стил за мивка за баня

Банята може да бъде в стила на целия Ви дом, или пък може да бъде специално и съвсем различно място , в сравнение с останалите помещения. Последните модни тенденции гласят, че вече не само, че не е задължително целия Ви дом да бъде в един стил, а дори и различните елементи в едно помещение могат да бъдат различни. Разбира се трябва да се внимава, да не се прекрачи границата на стилното с кичозното. Това означава, че не е задължително мивката в банята Ви да бъде същия цвят или форма, като ваната или душа. Можете да съчетавате разнообразни комбинации от форми и цветове, за да придадете една уникалност на Вашата баня.

Основния фактор , с който трябва да се съобразим при избора на мивка за банята е пространството, с което разполагаме. Това до някъде определя дали ще се спрете на традиционна вградена мивка в стената, мивка тип пиедестал, вградена в плот или шкаф т.н.

Окачана за стената мивка

Тя се закрепя на стената с помощта на скоби и болтове. Смесителят може да бъде разположен както на стената така и на самата мивка за баня. Недостатъка на този вид мивки за баня е това че се вижда цялата или по-голямата част от водопроводната инсталация и сифона. Разбира се, че ако разполагате с достатъчно място това може да бъде скрито с монтирането на шкаф, където могат да се съхраняват и различни принадлежности и/ или почистващи препарати.

Мивки тип пиедестал

Начина на инсталиране на тези мивки е същия, като на окачените за стената, с тази разлика, че при мивките тип пиедестал има и поставка, която служи за допълнителна опора и скрива водопроводните тръби и сифона. Самата поставка може да бъде отделно или монолитна с мивката за баня. Тези поставки, обикновено се произвеждат в размети от 80см или 90 см, което е важен фактор, който да съобразим при избора на такъв вид мивка за баня.

Вградени мивки

Вградените мивки са сред най- предпочитаните, защото дават допълнително пространство, където обикновено се държат козметични принадлежности, имат добър дизайн и скриват тръбите. Ако помещението Ви позволява може да заложите на ъглова мивка. Всъщност, ъгловите мивки са много подходящ вариант за малки бани.

Какво трябва да имате предвид, когато купувате нова мивка за баня?

Тъй като има голямо разнообразие от видове, форми и цветове на мивките за баня е добре да разграничите избора си още преди да тръгнете да търсите, за да спестите време. Първото нещо, за което трябва да си дадете сметка е на какъв материал трябва да се спрете. За най-популярни се считат материали като фаянс, порцелан, керамика, стъкло, метал, и дори мрамор. Всеки от тях има предимства и недостатъци, както и особености при производство и употреба. Ето защо трябва да се анализират всички варианти преди покупката.

Керамика и фаянс

На първо място тези материали са много сходни и повечето потребители не намират разлика между тях. Те са много издръжливи и дълготрайни. За производство се ползва бяла фаянсова глина, която е високопореста и има силна абсорбция на вода. Именно за това тя се гланцира и тази водопромокаемост се отстранява. Най- популярен цвят сред керамиката и фаянса е белия, но могат да бъдат произведени мивки с най- различни цветове.

Порцелан

Порцеланът е често бъркан материал с керамиката и фаянса. Мивките от порцелан се славят с голяма механична и термична устойчивост. Освен това порцеланът е абсолютно непромокаем.

Стъкло

Употребата на стъклото става все по- голяма. Редовния въпрос на потребителя е свързан с издръжливостта на стъклото. Разбира се, че за да се използва за направата на мивка стъклото преминава през специално закаляване и така става доста здраво. Една стъклена мивка в банята придава невероятен стил и чувство за простор. Освен това може да се съчетае с всички цветове и форми в банята.

Неръждаема стомана

В сравнение с горе изброените, стоманата е по- рядко срещан материал относно мивките за баня. Основното предимство е, че е удароустойчива. Основната причина да не се употребява толкова в банята е може би по- трудното комбиниране с останалите елементи в банята. И все пак, мивката от стомана е подходяща за минималистичен или хай-тек интериор.

Мрамор

Мрамора е подходящ материал за превръщането на една мивка в истинското произведение на изкуството. А що се отнася до издръжливост- мрамора превъзхожда дори бетона. Екологична му чистота в комбинация с химическата му устойчивост, поставя мрамора на първо място като най- непретенциозен от материалите.

Дърво

Дървото е един малко по- нестандартен материал за мивка за баня. Дървото се обработва по специален начин, така че да не попива вода, влага и мръсотии. Дървените мивки придават един много неспецифичен и еко вид на банята и са наистина много индивидуални.

Изкуствен камък

Мивките от изкуствен камък са доста по- леки в сравнение с тези от естествен и разбира се цената им е по- достъпна.Поддръжката им е лесна, заради гладката им повърхност.

Кранчетата

Кранчетата са една подробност, на която задължително трябва да обърнем внимание, когато монтираме нова мивка. Ако си купувате мивка за банята отделно, а не в един комплект с кранчетата, винаги проверявайте дали те пасват към дупката определена за тях.По-добре, разбира се да купите кранчето след, за да сте сигурни, че правилно сте преценили височината и формата. Трябва да се гарантира, че струята на водата ще попада точно в мивката. Ако купите голямо кранче за малка мивка, най- вероятно ще се пръскате всеки път щом пуснете водата. Може да се консултирате със специалистите относно това какво кранче да изберете.

Поддръжка и почистване на мивката в банята

Каквато и мивка да сме избрали за нашата баня, основния елемент тя да изглежда добре и да бъде в употреба дълги години е нейната поддръжка. Тъй като мивката се използва много , тя бързо натрупва мръсотия. Истината е , че ежедневно бързо почистване е по- добрия и лесен вариант от това да чакате мръсотията да се натрупа и тогава да почистите мивката си. Ето какво може да правите всяка вечер, след като всички са минали през банята и така да поддържате постоянна чистота на Вашата мивка:

Напълнете мивката си с няколко сантиметра гореща вода. Добавете любимия си почистващ препарат за баня или една чаша бял оцет. Разбъркайте добре и потъркайте с гъба около сифона на мивката. Може да пуснете във водата предмети от банята, като сапунерка или чашата за четки за зъби, които също трябва да се измият. Оставете всичко за около 10 минути ( може да взимате душ през това време). След това източете водата от мивката, изплакнете добре и подсушете предметите и кранчетата.

Лесен начин да предпазите мивката си от запушване е като внимавате с космите и косата. Избягвайте да хвърляте косми в мивката. След къпане, по- добре съберете изпадалите косми и ги изхвърлете в кошчето за отпадъци.

В случай, че имате бяла порцеланова мивка в банята си, можете лесно да я накарате да заблести, като наредите хартиени парчета накиснати в белена по цялата ѝ повърхност и ги оставите да престоят половин час. След това просто ги изхвърлете и изплакнете мивката с течаща вода. Не използвайте избелващо средство върху цветен порцелан, тъй като това може да доведе до избледняване на цвета. Вместо това използвайте лек течен препарат, оцет или сода за хляб.

Избягвайте да използвате прахообразни почистващи препарати защото те ще надраскат повърхността на мивката Ви и ще унищожат блясъка. Ако има застояли и упорити петна ги поръсете с обилно количество сода и след това изсипете ябълков оцет и оставете за около 20 минути. След това изплакнете с вода.

За премахнете драскотини от мивка от неръждаема стомана може да използвате капка зехтин или бебешко олио върху чиста кърпа и разтъркате върху засегната зона. Освен това можете да използвате почистващи препарати за неръждаема стомана и полиращи средства за мивки от неръждаема стомана, за да премахнете упоритите петна.

За да премахнете петна от ръжда, поръсете сол на половин лимон и я разтрийте върху засегнатата област. Упоритите варовикови петна пък, може да отстраните, като оставите напоена кърпа в дестилиран оцет върху тях и после изплакнете с вода. Но най- лесния начин е да подсушавате мивката всяка вечер.


Вашият коментар